Toegankelijkheid

Skip to main content

Tweederde van klanten zou honger lijden zonder voedselbank

Een groot deel van onze klanten zou honger hebben, als ze geen hulp kreeg van de voedselbank. Dat blijkt uit onderzoek dat het tv-programma EenVandaag heeft uitgevoerd samen met Voedselbanken Nederland. Er deden bijna 500 klanten van de voedselbank mee, onder andere in Tilburg. Maar liefst 67 procent van de ondervraagden zei dat ze honger zou lijden zonder de wekelijkse voedselpakketten.

In Nederland hebben ruim 800.000 mensen te weinig inkomen om de meest noodzakelijke dingen te betalen. Ze slaan maaltijden over, hebben geen geld voor nieuwe kleren of om hun kinderen een verjaardagscadeau te geven. Voor een nog grotere groep is er maar net genoeg en niets extra's. Zo kunnen 1,2 miljoen mensen niet op vakantie, niet sporten en geen lid worden van de bibliotheek. En binnen deze groep zitten 421.000 kinderen.

Schokkende cijfers

Uit het onderzoek van Voedselbank Nederland en EenVandaag kwamen schrijnende gegevens naar boven. Veel deelnemers vertelden dat het gewoon was geworden om maaltijden over te slaan voor ze bij de voedselbank kwamen. Meer dan de helft (54 procent) zei dat ze een paar keer per week de warme maaltijd oversloeg. Simpelweg omdat ze niet genoeg te eten hadden. Vaak ook omdat ze wilden dat hun kinderen wel genoeg te eten hadden. Daarom aten sommige ouders vaak niet. Of ze vervingen de warme maaltijd met goedkoper eten, zoals boterhammen, pannenkoeken of restjes.

Foto: Gerard de Bruin

Tweederde van klanten zou honger lijden zonder voedselbank