Toegankelijkheid

Skip to main content

Gratis schoolspullen via Stichting Leergeld

Gezinnen met een laag inkomen kunnen in de gemeente Moerdijk een schoolstartpakket krijgen. Een landelijk onderzoek naar armoedebeleid van gemeenten noemde dit schoolstartpakket vorig jaar al een 'inspirerend voorbeeld'. Wethouder Zwiers van de gemeente Moerdijk: “Een mooie opsteker en waardering voor ons beleid. Tegelijkertijd past bescheidenheid: ondanks het inkomen van de ouders moeten alle kinderen in staat zijn een goede start te maken in de brugklas. In mijn ogen een vanzelfsprekendheid en het is waar we als gemeente voor willen en voor horen te zorgen.”

De schoolstartpakketten worden uitgegeven door Stichting Leergeld. Deze stichting verstrekt een schoolstartpakket aan kinderen die voor het eerst naar de brugklas gaan. Na een intakegesprek en een inkomenstoets van de ouder(s) wordt er bepaald of het kind in aanmerking komt voor een pakket.

Het schoolstartpakket bestaat uit de volgende spullen:
- schoolbenodigdheden (o.a. schriften, kaftpapier, usb stick)
- schoolagenda
- schooltas
- fiets

Zelf uitzoeken

De spullen worden tot een bepaald bedrag vergoed. Het gaat hier niet om een pakket dat ouders daadwerkelijk kunnen ophalen bij Stichting Leergeld. Het gezin kan de spullen zelf uitzoeken en ophalen bij een winkelier in de gemeente Moerdijk. Deze winkelier stuurt de rekening op naar Stichting Leergeld. Ouders krijgen dus zelf geen geld van Stichting Leergeld.

De Stichting Leergeld bekijkt ook of voor het betreffende kind nog andere zaken nodig zijn en of andere organisaties hulp kunnen bieden. Zo kunnen organisaties zoals het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds helpen en ook de tijdschriftenregeling kan worden gebruikt om de kansen van het kind te verbeteren.

Voor wie is de bijdrage?

De bijdrage is er niet alleen voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Het maakt niet uit om wat voor inkomen het gaat, of dat nu een uitkering is of een inkomen uit een baan. Voor de spullen zijn maximale bedragen vastgesteld. Op dit moment mogen ouders 110% van het bedrag van de bijstandsuitkering verdienen. Voor meer informatie kunnen ouders terecht bij Stichting Leergeld.

Er zijn in de gemeente Moerdijk meerdere bedrijven en winkeliers die meedoen aan het schoolstartpakket. Zo kunnen de kinderen die een fiets nodig hebben terecht bij:
- Sweere Rijwielhandel in Fijnaart;
- Saarloos Tweewielers VOF in Willemstad;
- Peter van de Kieboom Wielers in Zevenbergen;
- Profile in Zevenbergen.
En voor schoolspullen kunnen de kinderen terecht bij:
- Bruna Zevenbergen;
- Primera Van den Berge in Klundert;
- Hobbyshop repro in Willemstad.
Dankzij afspraken met deze ondernemers kunnen kinderen uit gezinnen met een laag inkomen (onder bepaalde voorwaarden) een beroep doen op het schoolstartpakket.

Hoe werkt het voor de winkeliers?

De aanvrager krijgt een brief mee van Stichting Leergeld. In de brief staat welke zaken mogen worden gekocht en voor welk bedrag. De brief geeft hij/zij aan de winkelier.
De winkelier stuurt vervolgens de rekening naar Stichting Leergeld. En Stichting Leergeld betaalt het bedrag uit aan de winkelier.

Ondernemers uit de gemeente Moerdijk die ook een steentje willen bijdragen voor dit initiatief kunnen hierover contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie over het schoolstartpakket kunnen ouders contact opnemen met Stichting Leergeld Noord-West-Brabant via telefoonnummer 076 5030300 of via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kijk op de website van Stichting Leergeld Noord-West-Brabant.

Gratis schoolspullen via Stichting Leergeld